Mucize yangın söndürücü Türkiye’de

Türkiye son günlerde yangınlar ile mücadele ederken, yangın söndürme konusunda “mucize” olarak adlandırılan Bioversal, Türkiye’ye geliyor. Alman firma Bioversal tarafından 1992 yılında geliştirilen ve 2002 yılına kullanıma sunulan Bioversal, ABD’den Japonya’ya kadar 35 ülkede kullanılıyor. Bioversal bazı ülkelerde Çevre Bakanlıkları tarafından da alınıyor.

Çevre temizleme özelliği olar Bioversal, yangınları anında söndürürken, soğutma görevini de yerine getiriyor.

Özellikle son dönemde yaşanan yangın olaylarındaki artış ve binlerce hektarlık ormanların yok olması sonrasında alternatif yangın söndürme modelleri tartışılmaya başlarken 35 ülkenin itfaiye ekipleri tarafından özellikle büyük yangınların söndürülmesi amacıyla kullanılan Bioversal, Türkiye’ye getiriliyor.

Bioversal Türkiye Distribütörü Burak Sırma, yaptığı açıklamada, ABD, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İspanya, Brazilya, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya ve Japonya başta olmak üzere toplam 35 ülkede kullanılan Bioversal’in, İtalya ve İspanya’da da Çevre Bakanlığı tarafından alımının yapıldığını anlattı. 1992 yılında geliştirilen buna karşın 10 yıla yakın bir süre denemeleri yapılan Bioversal’in önemli bir buluş olduğunu belirten Sırma, 2002 yılında kullanıma sunulan Bioversal’in tüm yangınlarda büyük başarı sağladığını bildirdi.

Bitkilerden yapılan biyolojik bir yangın söndürücü olan Bioversal’in, yangını söndürürken ayrıca anında soğutma sağladığını anlatan Sırma, “Yangının tekrar yanmasını engelleyen Bioversal, ayrıca 14 gün içerisinde bulunduğu yerdeki tüm zararlı maddelerle beraber karbondioksit ve suya dönüşerek yok oluyor” dedi.

“YAKITLARI AYRIŞTIRIYOR”

Polivalent bileşimler ve heteroorganik maddelerden oluşan Biyoversal’in doğal içerikli bir ürün olduğuna değinen Sırma, “Bioversal, yangını söndürmenin yanında petrolü kapsüle ederek zehirli maddelerin sızıntısına engel olur. Örneğin, toprakta mikroorganizmalar için petrolün toksisitesini düşürürken yapışkanlı kirliliği durdurur.

Toprağı yakıttan temizler. Sudaki petrol kaynaklı kirlilik ve yangında gerçekleştirdiği kapsülasyon sayesinde yakıt dibe çökmez ve biyolojik olarak ayrışmaya uğrar. Ayrışma prosesinin son ürünleri ise karbondioksit ve su olur” diye konuştu. Bioversal’in uluslararası birçok sertifikası bulunduğunu ve alternatifinin olmadığını kaydeden Sırma, suya katılarak kullanılan Bioversal’in 100’e bir oranında kullanıldığını ve her çeşit yangında çok önemli sonuçlarının olduğunu anlattı.

“YANGINI SÖNDÜRÜR, SOĞUTUR, TOPRAĞI TEMİZLER”

Sırma, Bioversal’in Türkiye’de özellikle yaz aylarında çıkan yangınlarda kullanılması halinde “değerini” ortaya koyacağını ifade etti. Sırma, Bioversal’in özelliklerini şöyle anlattı:

“Toprakta yakıt kirliliğini kapsüle ederken en derin noktaya nüfuz ederek mikroorganizma yaşamı için efektif aktiviteyi sağlar. İçersinde bulunan biyoaktivatör sayesinde mikroorganizmalar çoğalarak belirli bir düzeyde çok büyük bir alanda dekompozisyona başlarlar.

Bioversal, yüksek oranda söndürme ve soğutma özelliği sayesinde metal yangınlarında da kullanılabilir. Hidrokarbon taneciklerinin etrafını sarar ve çok stabil kapsülasyon oluşturur. Hidrokarbonların iç kısmına kadar temas ederek hidrokarbonun oksijenle temasını tamamen kesmiş olur ve daha fazla yanma gerçekleşmez. Bioversal, yangın yüzeyini örtmekle kalmaz, yangın esnasında oluşan dumanı havada yakalayarak kapülize eder ve temizler.

Uygulama boyunca yangının zehirli ve tahriş edici etkilerini azaltır. Sudaki canlı yaşamı için katkı sağlar. Yakıt yüzünden kesilen oksijen alışverişini, gerçekleştirdiği kapsülasyon ayrıştırma ve yok etme sayesinde tekrar sağlar. Dermatolojik olarak test edilmiştir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur. Bioversal tam manayla biyolojik olarak ayrışabildiği gibi dökülen yakıtı da 14 gün içersinde yüzde 99 oranında ayrıştırır.

“GERİ YANMAYI ENGELLİYOR”

Yüksek soğutma kabiliyeti dışında geri yanma oluşturmama yeteneğine sahiptir. Bu özelliğiyle söndürülmüş bölgenin tekrar tutuşma alev alma gibi ihtimaller ortadan kalkar. Doğru uygulandığı takdirde 1 kez uygulama yeterlidir. Denizlerde, tanker kazalarıyla oluşan yangınlarda yangını söndürmekle kalmaz, denize yayılan sızıntı üzerine tatbik edildiğinde sızıntıyı önler, yanan bölgeyle irtibatını keserken, yanma ihtimalini ortadan kaldırır ve yakıtı degradasyona uğratarak canlı yaşamının negatif yönde etkilenmesini önler.”

 

Posted in BasIndan Haberler, Yerel Basın.